Hof geeft Brein ongelijk: usenetprovider NSE schond geen auteursrechten

Het Hof in Amsterdam heeft Brein in de zaak tegen usenetprovider NSE deels ongelijk gegeven. Volgens de rechter maakte de usenetprovider geen inbreuk op het auteursrecht. Wel vereist het Hof dat als NSE weer online komt dat de dienst een effectieve notice and take down-procedure heeft.

Dat het Hof nu in zijn arrest heeft geoordeeld dat de usenetprovider zelf geen inbreuk maakt op auteursrecht, is het gevolg van een zaak die nu al vijf jaar speelt. Het kan bovendien werken als jurisprudentie voor als andere usenetproviders tegenover Brein komen te staan in de rechtszaal.

Het Hof vereist dat als NSE weer zijn diensten gaat aanbieden er een effectieve manier komt voor Brein om verwijzingen naar inbreukmakende bestanden te laten verwijderen. Bovendien zal NSE moeten nadenken over aanvullende maatregelen als een filter. Patrick Schreurs van NSE laat naar aanleiding van de uitspraak aan Tweakers weten dat hij niet van plan is om de activiteiten van het bedrijf voort te zetten. Bij de huidige beroepszaak stelde News-Service Europe niet te beschikken over de technische en financiële middelen om de achterstand in de markt in te lopen die door het staken van haar activiteiten is ontstaan. Brein claimt dat niet zeker is dat NSE de diensten niet meer zal hervatten.

In 2011 zag NSE zich gedwongen te stoppen als aanbieder van usenetdiensten door de uitspraak van de rechtbank. Het bedrijf moest alle auteursrechtelijk beschermde content verwijderen en verhinderen dat die opnieuw wordt geüpload, iets wat onmogelijk was bij voortzetting van zijn activiteiten, betoogde NSE.

News-Service.com startte in 1998 en werd een van de grotere usenetaanbieders voor bedrijven, met onder andere Caiway, Usenext en Binserve als resellers. De zaak tussen NSE en Brein begon in 2009, toen de antipiraterijstichting een proefproces tegen de usenetaanbieder begon. In 2014 gaf het hof in een tussenarrest al aan dat NSE geen inbreuk maakt op auteursrechten.

Update, 14:20: In een reactie aan Tweakers laat Brein-voorman Tim Kuik over een mogelijk vervolg van de zaak weten dat beide partijen deels in het ongelijk zijn gesteld, waardoor in principe beide partijen cassatie bij de Hoge Raad kunnen overwegen. Brein voelt zich de ‘morele winnaar’ van de zaak, ook al was de uitkomst ‘niet ideaal’. Dat komt doordat is vastgesteld dat usenetproviders inbreukmakende inhoud moeten tegengaan, bijvoorbeeld door een notice and takedown-procedure.

Bron: Tweaker.net