Microsoft mag LinkedIn overnemen van Europese Commissie

Eurocommissaris voor mededinging, Margrethe Vestager, heeft groen licht gegeven voor de overname van LinkedIn door Microsoft. De overname mag plaatsvinden onder een aantal voorwaarden die moeten zorgen dat concurrentie mogelijk blijft.

Volgens het onderzoek dat door de Europese Commissie is uitgevoerd, sluiten de diensten van Microsoft en LinkedIn voornamelijk op elkaar aan. Enkel wat online advertenties betreft is er overlap tussen de bedrijven. Omdat het gecombineerde marktaandeel van de bedrijven in die markt erg klein is, ziet de Commissie daarin geen bezwaar.

De Commissie toonde zich aanvankelijk bezorgd dat Microsoft concurrenten zou uitsluiten door ze toegang tot de LinkedIn-database te ontzeggen. Volgens het onderzoek van de Commissie is die toegang tot de volledige database echter niet nodig om te kunnen concurreren op de markt voor crm-software. Microsoft is volgens het onderzoek een kleine speler in de markt voor klantrelatiebeheer, waarin Salesforce de onbetwiste marktleider is en ook grote concurrenten als Oracle en SAP actief zijn.

Microsoft heeft een aantal toezeggingen gedaan en de overname mag doorgaan als het bedrijf zich daar de komende vijf jaar aan houdt. Computerbouwers worden niet verplicht om LinkedIn te installeren op systemen en gebruikers moeten eventuele software altijd zelf kunnen verwijderen. Concurrerende sociale netwerken die zich richten op de professionele markt moeten op een gelijk niveau als nu het geval is toegang krijgen tot Microsofts Office-suite, via het Office add-in-programma. Ook geeft Microsoft concurrerende diensten toegang tot Microsoft Graph, een gateway voor softwareontwikkelaars.

In juni bereikten Microsoft en LinkedIn een akkoord over de overname. De Windows-maker heeft 26,2 miljard dollar over voor het zakelijke sociale netwerk. Andere regulerende instanties wereldwijd hebben eerder al hun akkoord gegeven over de overname. Microsoft zegt dat de deal de komende dagen wordt afgerond.

Bron: Tweakers.net